Skip to main content.

Kaasusta valmistetut voiteluaineetFebruary 10, 2017

Miksi luonnonkaasusta pitäisi tehdä voiteluaineita – ja miten se tehdään?
Jo yli 100 vuoden ajan Shell on valmistanut ja toimittanut voiteluaineita kaikenlaisten moottoreiden, ajoneuvojen ja koneiden ylläpitoa ja suojelua varten.

Kaasusta nesteeksi
Gas-to-liquids -teknologia eli GTL tarkoittaa luonnonkaasujen muuntamista nestemäisiksi polttoaineiksi, perusvoiteluöljyiksi ja muiksi nestemäisiksi tuotteiksi, joita yleensä valmistetaan öljystä. Tämän erikoisöljyn teknologia perustuu yli 40 vuoden tutkimus- ja kehitystyöhön sekä kaupalliseen kokemukseen.

Persianlahden helmi
GTL-öljyn tarina alkaa Qatarista. Tällä pienellä aavikkovaltiolla on pääsy maailman kolmanneksi suurimpiin maakaasuvarantoihin, jotka sijaitsevat meren alla Persianlahdella. Vuonna 2006 Shell rakensi jättimäisen jalostamon aavikolle rannikon läheisyyteen. Tällä Pearl-nimisellä jalostamolla on vain yksi tehtävä: muuntaa maakaasua öljyksi.

Tuotanto käynnistyi hitaasti vuonna 2011. Kaikki Shellin maailmanmarkkinoille toimittama GTL-öljy tulee tästä yhdestä ainoasta jalostamosta.

Aluksi maakaasu erotetaan maapohjasta ja pumpataan 100 km matka rannikolle ja Pearl-jalostamoon. Siellä kaasu aluksi puhdistetaan kaikista epäpuhtauksista.

Seuraavaksi kaasu muunnetaan kemiallisessa prosessissa parafiiniöljyksi. Myöhemmin parafiini jalostetaan voiteluaineeksi ja muiksi tuotteiksi.

Puhtaita etuja

  • GTL-öljyä on helppo jaella, sillä se pysyy nestemäisenä alhaisissakin lämpötiloissa.
  • GTL-öljy on puhtaampaa kuin perinteiset voiteluaineet. Tämä tarkoittaa sitä, että moottoriin jää vain hyvin vähän sakkaa. GTL-öljyllä voideltu moottori näyttää puhtaalta ja uudelta tuhansien ajokilometrienkin jälkeen.
  • GtL-öljy haihtuu hitaammin kuin perinteiset voiteluöljyt. Koska haihtuminen on pääsyy siihen, miksi moottorit kuluttavat öljyä, GTL-öljy on hyväksi niin ympäristölle kuin taloudellekin.
  • GTL-öljy säilyttää viskositeettinsa ja siten voitelukykynsä sekä korkeissa että alhaisissa lämpötiloissa.
  • GtL-öljy sisältää hyvin vähän epäpuhtauksia, kuten rikkiä, mikä on etu ympäristön kannalta.

Nykyään Shell keskittyy sataprosenttisesti GTL-öljyihin, ja tulevaisuudessa kaikki Shellin huippuluokan öljyt perustuvat GTL-teknologiaan. Nykyään tarjolla on seuraavia GTL-voiteluainemerkkejä: Shell Advance, Diala, Helix, Ondina, Rimula, Risella ja Turbo. Ja lisää tulee lähivuosina.

Tilaa uutiskirjeemme

Lähetämme neljä kertaa vuodessa uutiskirjeen, jossa on tietoja uusista tuotteista ja kertomuksia asiakkailtamme voiteluainealalla.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.