Skip to main content.

Äärimmäiset olosuhteet koettelevat sekä koneita että öljyjäMay 30, 2018

Univar toimittaa öljyt ruotsalaiselle kaivosyhtiölle Bolidenille. Koneet altistuvat äärimmäisille rasituksille lähes ympäri vuorokauden, mikä asettaa tiukempia vaatimuksia käytettäville öljyille.

Boliden on ruotsalainen yritys, jonka juuret ovat vuodessa 1924. Sitten löydettiin kultaa Skellefteån läheltä – siitä alkoi kultaryntäys tähän norjalais-ruotsalaiseen kylään. Nykyään Bolidenilla on kuusi kaivosaluetta Ruotsissa, Suomessa ja Irlannissa sekä useita sulattoja. Yritys työllistää noin 5 500 henkilöä ja on Euroopan suurin kuparin ja sinkin toimittaja.

Univar on toimittanut Bolidenille öljytuotteita useiden vuosien ajan ja vuonna 2017 sopimus uudistettiin jälleen.

Olemme tietenkin hyvin tyytyväisiä siihen, että Boliden luottaa meihin. Se osoittaa, että tuotteemme toimivat hyvin äärimmäisissä olosuhteissa. Tällaisilla koneilla tapahtuva toiminta maksaa paljon rahaa, joten on tärkeää, että tuotteet toimivat optimaalisesti, jotta vältetään suunnittelemattomat katkot tuotannossa, sanoo Univarin Pohjoismaiden voiteluaineiden tekninen johtaja Geir Eikemo.

Boliden toisaalta arvostaa hyvää yhteistyötä ja erityisesti lisäpalveluja, kuten koulutusta ja apua ongelmien selvittämisessä.

Arvostamme Univarilta saamaamme koulutusta. Tämä pätee erityisesti öljyjen käsittelyssä. Sekä ympäristön kannalta, mutta myös öljyn pitämiseksi puhtaana kaiken aikaa. On elintärkeää, että käsittelemme öljyjä oikealla tavalla välttäen kontaminantteja, jotka voivat aiheuttaa ongelmia, sanoo Bolidenin kehitysinsinööri Thomas Wikman.

Univar ja Boliden työskentelevät tiiviisti toiminnan optimoimiseksi ja yhdessä ne yrittävät jatkuvasti löytää mahdollisuuksia vähentää kustannuksia. Tämä voi sisältää optimaalisen moottoriöljyn tai rasvan valinnan niiden käyttöolosuhteiden mukaisesti, joissa kone toimii.

Kuormauskoneiden rasitus yhdessä erittäin suuren tehontarpeen kanssa, joskus erittäin matalissa lämpötiloissa asettaa suuria vaatimuksia koneille ja niissä käytettäville voiteluaineille. Talvella 30 miinusastetta ei ole epätavallista joillakin alueilla, joissa Boliden toimii. On tärkeää valita voiteluaineet, jotka kestävät suurta tehoa ja jotka varmistavat tehokkaan voitelun käynnistysvaiheessa kylminä päivinä, Univarin Eikemo kertoo.

Parhaan moottoriöljyn valinta voi myös vähentää polttoaineen kulutusta. Tällaiset koneet voivat kuluttaa jopa 190 litraa polttoainetta tunnissa ja ne toimivat jopa 21 tuntia päivässä. Siten yhden prosentin vähennys polttoaineen kulutuksessa voi tuottaa suuria polttoainesäästöjä.

Tärkein asia meille on, että kaikki toimii hyvin teknisesti, mutta olemme myös alkaneet ajatella tätä puolta asiasta, sanoi Wikman.

Eikemo huomauttaa myös, että nykyaikaiset, synteettiset öljyt voivat pidentää moottorin käyttöikää. Sekin säästää asiakkaan kustannuksia – korkeammista litrahinnoista huolimatta.

Teemme tiivistä yhteistyötä kaikkien asiakkaidemme kanssa varmistaaksemme, että he saavat parhaan kokonaisratkaisun. Tällöin kokonaiskustannukset ovat huomattavasti tärkeämpiä kuin vain öljyn litrahinta, Eikemo päättää.

Tilaa uutiskirjeemme

Lähetämme neljä kertaa vuodessa uutiskirjeen, jossa on tietoja uusista tuotteista ja kertomuksia asiakkailtamme voiteluainealalla.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.